Ucraina/Rusia: informații referitoare la portofoliile fondurilor de investiţii

Marţi 01 Martie 2022

Ultima actualizare: 27/09/2022

Legat de începerea evenimentelor care au loc în Ucraina, vă rugăm să găsiți mai jos informații referitoare la investiții și managementul portofoliilor

Ucraina/Rusia: Impactul asupra fondurilor Amundi din cauza sancțiunilor UE împotriva Rusiei și Belarusului începând cu 12 aprilie 2022 (REGLEMENTS EU 2022/328 et 2022/398).

 

Grupul Amundi ia toate măsurile rezonabile pentru a se asigura că respectă cu strictețe listele de sancțiuni publicate de Franța, Uniunea Europeană, Națiunile Unite, Biroul de Control al Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei Statelor Unite și alte regimuri locale aplicabile acestuia, filiale și sucursale din țările în care își desfășoară activitatea.

Sancțiunile promulgate de Uniunea Europeană, REGULAMENTUL CONSILIULUI  (UE) 2022/328 din 25 februarie 2022 (articolele 5e și 5f), de modificare a Regulamentului (CE) nr. 833/2014 și REGULAMENTUL CONSILIULUI (UE) 2022/398 din 9 martie 2022 ( articolul 1x și 1y) de modificare a Regulamentului (CE) nr. 765/2006, urmăresc:

 • interzicerea vânzării de titluri de valoare denominate în euro emise după 12 aprilie 2022 sau de unități ale organismelor de plasament colectiv care oferă expunere la respectivele valori mobiliare;
 • interzicerea catre depozitarii centrali de valori mobiliare din Uniune să furnizeze orice serviciu pentru valorile mobiliare emise după 12 aprilie 2022;

oricărui cetățean rus sau belarus, oricărei persoane fizice cu reședința în Rusia sau Belarus sau oricărei persoane juridice, entitate sau organism stabilit în Rusia sau Belarus.

În consecință, începând cu 12 aprilie 2022, sunt interzise noi subscrieri în orice fonduri ale Grupului Amundi pentru:

 • orice cetățean rus și belarus
 • orice persoană fizică cu reședința în Rusia sau Belarus
 • orice persoană juridică, entitate sau organism stabilit în Rusia sau Belarus

cu exceptia:

 • Cetateni cu dubla cetatenie*
 • Cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene/Monaco rezidenți în Rusia sau Belarus
 • Persoane fizice ruse sau belaruse care au permis de ședere permanentă sau temporară într-un stat membru al Uniunii Europene/Monaco

*Definiția dublei naționalități în acest context: a avea o naționalitate rusă sau belarusă ȘI o naționalitate de țară UE/Monaco

Expunerea portofoliului în Rusia, Belarus și Ucraina

Va informam cu privire la expunerea agregată a fondurilor deschise de investiții Amundi atât față de Rusia, Belarus, cât și din Ucraina: gasiti mai jos expunerile noastre actuale în portofoliu. Acest fișier (în engleză) arată procentul din valoarea activului net pentru fondurile de investiții Amundi care au o expunere în Rusia, în Belarus și în Ucraina.

Vom actualiza aceste cifre în mod regulat, pentru a vă ține pe deplin informaţi cu privire la evoluția situației.

Amundi Exposure Ukraine Russia

Documentul este actualizat frecvent, vă invităm să verificați această pagină în mod regulat.

Vă rugăm să rețineți că această listă se referă la toate fondurile deschise Amundi vizate, independent de țările lor de înregistrare.

Calcul NAV (Activ Net) suspendat

Din cauza situației, Bursa de Valori din Moscova este închisă de luni, 28 februarie 2022, pentru rezidenții din afara Rusiei. Prin urmare, nu putem evalua în mod corespunzător unele active rusești investite de către unele dintre fondurile noastre. Pentru a respecta interesul tuturor investitorilor, Amundi a decis să suspende subscrierile și răscumpărările pentru toate fondurile sale care dețin mai mult de 10 % din activele rusești listate la nivel local.

Această măsură se aplică următoarelor fonduri deschise:

 • Amundi Funds Russian Equity (fond din Luxemburg) începând de luni, 28 februarie 2022
  Țări de înregistrare, toate clasele de acțiuni agregate: Luxemburg, Regatul Unit, Elveția, Germania, Italia, Franța, Ungaria, Slovacia, Spania, Republica Cehă, Olanda, Portugalia, Liechtenstein, Bulgaria
 • Amundi Funds Emerging Europe and Mediterranean Equity (fond din Luxemburg) începând de marți, 1 martie 2022
  Țări de înregistrare, toate clasele de acțiuni agregate: Luxemburg, Regatul Unit, Elveția, Germania, Suedia, Austria, Italia, Bulgaria, România, Cipru, Franța, Grecia, Ungaria, Slovacia, Finlanda, Taiwan, Republica Cehă, Irlanda, Spania, Liechtenstein , Olanda, Slovenia, Chile

Și, de asemenea, un fond nedeschis pentru distribuție, Ocean Fund Equities Eastern Europe, începând de luni, 28 februarie 2022.

Amundi CR Dluhopisovy Plus (Fond Ceh), care a fost suspendat  Luni 28 Februarie 2022, este  re - deschis pentru subscrieri si rascumparari incepand cu marti, 8 Martie 2022.

Acțiunile Amundi Eastern Europe (fond din Austria), care a fost suspendat  Luni 28 Februarie 2022, este redeschis pentru abonamente și răscumpărări de luni, 17 octombrie 2022.

Pentru mai multe informații vă invităm să consultați Notificarea catre investitori referitoare la fiecare fond.

Informații despre evaluarea activelor rusești în fondurile deschise Amundi

În contextul perturbărilor de piata,  Amundi își adaptează zilnic politica de evaluare a activelor rusești, ținând cont de cele mai recente evoluții de pe piețele locale și internaționale.

Următoarele reguli de evaluare se aplică pentru toate fondurile europene deschise, începând cu 4 martie, până la o nouă notificare:

 • Actiuni: toate ADR-urile, GDR-urile și titlurile locale sunt evaluate la zero.
 • Pentru obligatiuni tranzactionate local:
  • Obligatiuni denominate in Ruble (RUB): 0% din valoarea nominala
  • Obligatiuni in valuta forte: 0% din valoarea nominala

Atât pentru acțiuni, cât și pentru produsele cu venit fix în ruble, este utilizat cursul valutar din ziua curentă.

Informațiile de mai sus pot fi modificate ca urmare a evoluției situației.

Alte știri

mutual_funds
07/09/2022 Comunicat

Nota informare investitori completare rapoarte anuale fonduri 2021

Amundi Asset Management S.A.I. S.A. cu sediul in Bd. Dacia nr. 56, corp B, sector 2, Bucuresti (Tel: +40 21 210 00 16, Fax: +40 210 50 17,  www.amundi.ro ,  office.romania@amundi.com , CUI RO 15889522; Reg. Com.: J40/15112/2003; Nr. Registru A.S.F.: PJR05SAIR/400007) în calitate de administrator al fondurilor de investiții Amundi Integro şi Amundi Stabilo, informează investitorii celor doua fonduri cu privire la completarea informatiilor publicate in cadrul rapoartelor anuale ale fondurilor pentru anul 2021 cu aspecte privind remunerarea functiei externalizate de audit intern.

mutual_funds
29/04/2022 Comunicat

Nota informare investitori publicare rapoarte anuale fonduri 2021

Amundi Asset Management S.A.I. S.A. cu sediul in Bd. Dacia nr. 56, corp B, sector 2, Bucuresti (Tel: +40 21 210 00 16, Fax: +40 210 50 17,  www.amundi.ro ,  office.romania@amundi.com  , CUI RO 15889522; Reg. Com.: J40/15112/2003; Nr. Registru A.S.F.: PJR05SAIR/400007) în calitate de administrator al fondurilor de investiții Amundi Integro şi Amundi Stabilo, informează investitorii celor doua fonduri cu privire la publicarea rapoartelor anuale ale fondurilor pentru anul 2021.