Amundi Stabilo – O alegere excelenta pentru investitorii conservatori

Joi 04 Februarie 2021

Amundi Stabilo, unul dintre cele mai vechi fonduri de investitii din Romania, a incheiat anul 2020 cu o crestere a pretului unitatii de fond de 7,39%, ceea ce il plaseaza ca unul dintre cele mai performante din categoria sa.

Intr-un an atipic, marcat de o volatilitate crescuta pe fondul pandemiei generata de noul coronavirus, Amundi Stabilo s-a pozitionat corespunzator si a beneficiat din plin de politica monetara acomodativa si de evolutia buna a pietei titlurilor de stat.

Pe parcursul anului 2020, Banca Nationala a Romaniei a intervenit ferm atat prin scaderea treptata a ratei dobanzii de politica monetara de la 2,50% pana la 1,50%, cat si prin cumpararea de titluri de stat de pe piata secundara. In acelasi timp, schimbarile politice care au culminat cu alegerile parlamentare, si in special decizia de amanare a majorarii cu 40% a pensiilor, au contribuit semnificativ la diminuarea riscului de scadere a ratingului de tara, cu efecte benefice asupra pietelor financiare. Scaderea inflatiei de la 4,04% la 2,06% a contribuit, de asemenea, la o crestere a interesului pentru titlurile de stat romanesti care, astfel, ofereau un randament real pozitiv dificil de gasit in aceasta perioada. Ca urmare a acestor evolutii, curba randamentelor titlurilor de stat a scazut treptat pe parcursul anului, relativ uniform pe toate scadentele, fapt ce a contribuit la o performanta foarte buna a pietei.

Inca de la inceputul anului 2020, fondul Amundi Stabilo s-a pozitionat cu optimism in favoarea unei evolutii pozitive a pietei, printr-o pondere crescuta a titlurilor de stat. Pe parcursul anului si in special dupa cresterea semnificativa a volatilitatii preturilor si vanzarile agresive din luna martie, managerii de portofoliu au decis sa creasca gradual atat ponderea titlurilor de stat, cat si durata medie a scadentelor portofoliului. Astfel, ponderea titlurilor de stat a crescut in anul 2020 de la 56% la 88%, iar durata medie a portofoliului (Modified Duration) a crescut de la 3,24% la 4,05%. In cele din urma, aceste decizii au avut o contributie semnificativa la performanta fondului in anul 2020.

La inceput de nou an, managerii fondului raman optimisti cu privire la performanta pietei titlurilor de stat in 2021, pe fondul asteptarilor cu privire la inca 1-2 scaderi ale ratei dobanzii de politica monetara si in conditiile unei inflatii scazute. In acelasi timp, managerii fondului sunt precauti cu privire la riscurile legate de evolutia crizei generate de noul coronavirus, abilitatea noului guvern de a implementa reformele structurale si evolutia inflatiei, riscuri care pot afecta ratingul de tara al Romaniei si evolutia obligatiunilor romanesti.

Durata minima recomandata a investitiei in fond este de 3 ani.

Descarca pdf

Note legale:

Amundi Stabilo fond deschis de investiții este autorizat prin Decizia A.S.F. nr. 4412/11.12.2003 şi înregistrat în registrul A.S.F. cu nr. CSC06FDIR/400007.

Administratorul fondului este Amundi Asset Management S.A.I. S.A., autorizată de A.S.F. prin decizia nr. 238/16.01.2004, înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J40/15112/2003, CUI RO15889522, nr. de înregistrare în Registrul A.S.F. PJR05SAIR/400007, cu sediul în București, Bd. Dacia nr. 56, corp B, etaj 1, sector 2, tel: 021 210 00 16, fax: 021 210 50 17, email: office.romania@amundi.com .

Depozitarul fondului este BRD - Groupe Société Générale, cu sediul în Bucuresti, B-dul Ion Mihalache nr. 1-7, Sector 1, înmatriculată la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J40/608/1991, cod unic de înregistrare R361579, autorizat de A.S.F. prin Decizia nr. D338/09.12.2003, fiind înregistrat în Registrul A.S.F. cu nr. PJR10DEPR/400007.

Distribuitorul fondului este UniCredit Bank S.A.

Fondurile comportă nu numai avantajele ce le sunt specifice, dar și riscul nerealizării obiectivelor, inclusiv al unor pierderi pentru investitori, veniturile atrase din investiție fiind, de regulă, proporționale cu riscul.

Performanțele anterioare ale fondului nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Citiți prospectul de emisiune înainte de a investi în fond. Informații complete sau documente privind fondul – documentul cu infomaţii cheie destinate investitorilor, prospectul de emisiune - se pot obține de la sediul societății de administrare, de la sucursalele distribuitorilor autorizați, cât și de pe site-ul www.amundi.ro.

Alte știri

460080247-kompass-small-large
15/12/2021

Notă de informare către investitorii fondurilor de investiții Amundi Stabilo și Amundi Integro - regim înlocuire directori

Amundi Asset Management S.A.I. S.A. (Nr. Registru A.S.F. PJR05SAIR/400007) în calitate de administrator al fondurilor de investiții Amundi Stabilo şi Amundi Integro, informează investitorii cu privire la modificarea prospectelor de emisiune ale celor doua fonduri.Pentru a clarifica modalitatea de înlocuire a directorilor societății in cazul absentei acestora, a fost reformulata secțiunea „Consiliul de administrație și conducerea societății” din cuprinsul prospectelor de emisiune. În conformitate cu prevederile Regulamentului A.S.F. nr. 9/2014, aceste modificări intră în vigoare la data publicării prezentei note de informare.